Bart Jasperse | MEIKO Nederland

In de serie interviews ‘R4R-in gesprek met onze donateurs’  beginnen we met Bart Jasperse van MEIKO. Eerst maar eens een korte nadere kennismaking.

Kun je wat over jezelf vertellen?

Oorspronkelijk kom ik uit Soest en na mijn opleiding Elektrotechniek, ben ik voor een Amerikaans bedrijf gaan werken. Zij gaven jonge mensen de kans zich te ontplooien op meerdere plekken in de wereld. En zo ging mijn pad onder andere richting het coachen en begeleiden van salesteams. Uiteindelijk leidde me dat naar MEIKO.

Wat doet MEIKO?

Daar waar gekookt en gedronken wordt, leveren wij professionele vaatwas-techniek-oplossingen. Zeker in deze tijd gaan we in gesprek met de ondernemers en bezoeken we bedrijven. Niet alleen in de horeca en zorg maar alle ondernemingen die onze vaatwasmachines hebben staan. Dat zijn bijvoorbeeld ook tuincentra. Als het bedrijf Corona-proof werkt volgens strenge hygiëneregels, plakken wij de MEIKO keursticker op de gevel. MEIKO bestaat al 93 jaar en heeft wereldwijd 3.000 werknemers. We hebben een sterke groei gehad waardoor we zijn verhuisd van Barendrecht naar Rotterdam.

Veiligheid staat in de dienstverlening van MEIKO voorop?

Onze klanten hanteren scherpe maatregelen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te kunnen waarborgen. Vaatwas- en glazenspoelmachines van MEIKO zorgen continu voor hygiënisch en schoon glaswerk, servies en bestek. MEIKO machines gelden als betrouwbaar. En aan dat imago werken we hard. Voordat wij een innovatie produceren, doen we allerlei kwaliteitscontroles. Zowel microbiologisch als mechanisch. In ons eigen testlaboratorium worden omstandigheden zo goed mogelijk nagebootst.

En MEIKO doet nog veel meer …..

Eigenlijk te veel om op te noemen. Onze schone oplossingen zijn over de hele wereld beschikbaar in elke grote sector zoals horeca en ziekenhuizen maar onder andere ook bij luchthavens, cruiseschepen en Formule 1 races. En, zeker in deze tijd, denken we volop mee met kansen voor de opdrachtgever. Zo hebben we bijvoorbeeld recent voor een klant een speciale flessenkorf ontwikkeld voor het hygiënisch schoon wassen. Op een dusdanige manier dat deze compatible is met hun eigen spoelmachine.

Jij bent voorzitter van de NVLG; de Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Grootkeukens. In een recent interview, dat met jou is gehouden, zeg jij: “Wat gaan we met de Kerstdagen doen?” En daarbij doelde jij op Corona. Wat zijn de effecten voor MEIKO geweest?

We hebben de ondernemers letterlijk minder kunnen zien, de afgelopen maanden. Als we dat door-vertalen dan zijn er minder van onze machines verkocht en is er minder serviceonderhoud afgenomen. Wat we willen en wat we nu ook doen, is veel dichterbij de klant gaan zitten. Nog meer met onze dealers in gesprek om informatie uit te wisselen over de klantbehoefte en de diensten die MEIKO kan leveren. We willen eigenlijk iedereen in deze lastige tijd zo goed mogelijk ondersteunen en ontzorgen.

Wat hebben jullie in de service veranderd zodat het optimaal aansluit op de klantbeleving?

We hebben bijvoorbeeld uitgebreide leaseprogramma’s in het leven geroepen als vervangers van de machines die voorheen gekocht zouden worden. Zo denken we mee aan de kostenkant van de ondernemers. Daarnaast adviseren we over het onderhoud. Als machines minder vaak gebruikt worden, kan ook het onderhoud minder intensief en zelfs virtueel. Kortom: nieuwe en creatieve oplossingen bedenken we gezamenlijk in co creatie.

Wat zie jij in 2021 gebeuren?

Ik hoop van harte op meer stabiliteit en dat we weten waar we echt aan toe zijn. Laten we Corona tot 0 terugdringen en de mens en economie weer gezond maken. In de tussentijd schakelen we verder en gaan we zo goed mogelijk door.

Je bent bij R4R één van de donateurs. Wat spreekt jou bij hen zo aan?

R4R spreekt mij zo aan vanwege de sociale insteek. Robin en Barbara hebben een initiatief neergezet dat zich richt op de gemeenschap in de omgeving Rotterdam. En vanuit die gedachte worden mooie activiteiten ontplooid. Voor mij persoonlijk betekent het ook dat het spreken met diverse andere ondernemers mij een rijker mens maakt. Het inspireert altijd. Je krijgt bijvoorbeeld een bredere kijk op een onderwerp door te praten en te luisteren naar de meningen en ervaringen van anderen.

Wat heeft jou de afgelopen periode het meest geraakt met de initiatieven van R4R?

Ik heb niet zo snel één antwoord daarop. Ik vind het knap dat Robin en Barbara in staat zijn om doelen te vinden waar de donateurs zich voor willen inzetten. Ze bedenken het niet alleen maar nemen ook de hele organisatie op zich. En onder de donateurs is er veel enthousiasme en betrokkenheid. Projecten die me nu te binnen schieten, zijn het opruimen van het zwerfafval en het helpen van ouderen.

Heb jij een idee om R4R nóg krachtiger te maken?

Als tip zou ik mee willen geven dat we ook eens kunnen kijken hoe we het onderlinge contact tussen de leden kunnen versterken. Zodat zij allereerst persoonlijk verbinden en daarna elkaar beter weten te vinden op zakelijk gebied. En ga of blijf spiegelen met anderen.

Tot slot: wat wil je nog met ons delen?

Ik ben enorm trots op ons team. Letterlijk alle medewerkers. Er wordt echt wat van ze gevraagd in deze tijd. Bijvoorbeeld het thuiswerken en de regelgeving op kantoor. De collega’s hebben zich flexibel en wendbaar getoond. En dat zijn prachtige eigenschappen die we ook in de toekomst goed kunnen gebruiken. Dus ik wil hen echt vanuit de grond van mijn hart bedanken!

Tekst: Hyacinthe van Emst
Foto: Bart Jasperse