Mark de Vos | Octant QHSSE Consultants

In de serie interviews ‘R4R-In gesprek met onze donateurs’ hebben we vandaag contact met Mark de Vos van Octant QHSSE Consultants.

Waar staan de letters QHSSE voor?

Voor Quality, Health, Safety, Security en Environment. Als consultants inventariseren wij risico’s op deze gebieden en kijken bij de opdrachtgevers hoe deze het beste te beheersen zijn.

Waar ligt jullie gezamenlijke passie?

Wij willen graag meedenken in het verbeteren van bedrijfsprocessen en het beheersen van de QHSSE risico’s van onze opdrachtgevers door het opzetten en implementeren van integrale managementsystemen. Daarnaast willen we mensen inspireren en motiveren om er echt mee aan de slag te gaan.

Wat onderscheidt Octant QHSSE Consultants van andere aanbieders?

Ik denk dat ons onderscheidende vermogen vooral is gericht op de zeer brede QHSSE kennis van onze consultants, onze no-nonsense aanpak en de volledige ontzorging die wij bieden aan onze opdrachtgevers. Wij ondersteunen vele bedrijven op een zeer pragmatische manier bij het behalen en behouden van hun ISO en VCA certificaten. Daarnaast het opstellen van Risico Inventarisatie & Evaluaties (RI&E), het uitvoeren van audits en het verzorgen van  interactieve en praktische QHSSE trainingen op de werkvloer. 70% van onze opdrachtgevers zijn gevestigd in de haven en werkzaam in de op- en overslag, (petro-)chemie, maritieme sector, logistiek en productie. Ons doel is al 16 jaar om hét QHSSE adviesbureau van de Rotterdamse haven te zijn én te blijven.

Wat voor impact heeft Corona op jouw bedrijf gehad?

Tja, vorig jaar hebben we zo’n 2-3 maanden nauwelijks bij onze opdrachtgevers kunnen werken. Maart, april en mei waren zo ongeveer leeg in onze agenda. Ook onze BHV- en VCA-cursussen vielen volledig stil. Nadat het online werken bij de mensen een beetje was ingeburgerd konden we gelukkig weer snel aan de bak. We hebben de rustige tijd gebruikt om ons online managementsysteem Improve in de markt te introduceren. Daarnaast zijn we trainingen online en via E-learning gaan aanbieden. Deze inspanningen hebben er echt toe geleid dat we sinds september vorig jaar weer volop aan het werk zijn en ons team weer hard verder groeit.

Heeft deze periode nog meer kansen geboden voor Octant?

Ja, zeker. Veel opdrachtgevers gebruiken deze tijd om hun huidige managementsysteem te digitaliseren. We hebben hiervoor in 2020 met Improve, ons online (QHSSE) managementsysteem, een prachtig product neergezet.

Wat kunnen opdrachtgevers met Improve?

Eigenlijk te veel om op te noemen. Alle QHSSE registraties, procedures, formulieren, werkinstructies en rapportages kunnen in één systeem beheerd worden. Dat biedt veel voordelen. Zoals het analyseren van je QHSSE prestaties en je kan verbetermaatregelen direct in je organisatie uitzetten. Tevens biedt het de mogelijkheid om de status van de werkprocessen in te zien en te volgen.

Welke thema binnen jullie vakgebied speelt er op dit moment een belangrijke rol?

Verduurzaming. Je merkt echt een toenemende vraag naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het kader van risicobeheersing op zaken als veiligheid en kwaliteit gaan extra dimensies als milieu, energiebesparing en CO2-management een grotere rol spelen. Opdrachtgevers willen dit integreren in hun huidige QHSSE beleid en dus managementsystemen. Daar ligt voor ons een van de focusgebieden de komende tijd.

Je bent bij R4R één van de donateurs. Wat spreekt jou bij hen zo aan?

R4R spreekt mij zo aan vanwege de sociale insteek. Robin en Barbara hebben een prachtige en sterke Good Citizens Club opgericht van waaruit ontzettend mooie initiatieven zijn opgestart de afgelopen jaren. Met name hun inzet en visie op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vind ik bijzonder en onderscheidend.

Wat heeft jou de afgelopen periode het meest geraakt met de initiatieven van R4R?

De actie voor de Daniel den Hoed kliniek is me wel bijgebleven. Die was prachtig. Maar ook dat ze hebben rondgereden in een camper om klusjes te doen bij mensen die hulpbehoevend zijn. De passie, drive en het enthousiasme van beide dames is erg hoog.

Heb jij een idee om R4R nóg krachtiger te maken?

Zoals ik al aangaf zien wij een (her)nieuwde vraag ontstaan van (haven)bedrijven die zich willen verduurzamen. Ook de circulaire economie is hot op dit moment. Ik zou me kunnen voorstellen dat R4R juist deze bedrijven kan helpen om zich met MVO-activiteiten te onderscheiden en zich publiekelijk nog meer te laten zien. Ik denk echt dat voor deze bedrijven het R4R-netwerk en platform heel interessant is. Daarnaast is het voor ons als donateurs natuurlijk altijd interessant om dit soort nieuwe donateurs binnen R4R te verwelkomen.  

Tot slot: wat zijn de hobby’s van Mark de Vos?

Ik ben een enorme ski liefhebber. Het liefst ga ik een aantal keren per jaar. Ik loop hard en speel graag tennis. Daarnaast ben ik in de zomer veel op het water te vinden. Ik woon met mijn gezin in Oostvoorne dus zijn het strand, het Brielse- en het Oostvoornse meer nabij en heerlijk om te varen en te suppen.

Tekst: Hyacinthe van Emst
Foto: Rotterdammers 4 Rotterdammers