Roel Meyer | Dordtse Bazar Verhuur

In de serie interviews ‘R4R-in gesprek met onze donateurs’ hebben we contact met Roel Meyer, eigenaar van Dordtse Bazar Verhuur, een ruim 90 jaar jong familiebedrijf. Zij kunnen alles leveren om elk evenement tot een succes te maken. Van de verhuur van tenten tot en met het bestek. Van grote podia tot aan keukenapparatuur en decoratiemateriaal. Dordtse Bazar Verhuur levert zowel aan particulieren als bedrijven, instellingen en scholen. Ook Feyenoord ontbreekt niet in de rij met klanten.

Wat mooi, een familiebedrijf.

Absoluut. We bestaan sinds 1926. Het bedrijf werd toen opgericht door mijn opa en oma en is later doorgezet door mijn vader en moeder. Zij zijn nog steeds erg betrokken en waar nodig springen ze bij. Inmiddels werkt mijn broer ook in ons bedrijf. We vullen elkaar precies aan waar nodig; zo zijn we een perfect team.

Maar in deze periode kan ik mij voorstellen dat jullie het niet makkelijk hebben.

We moeten inderdaad nog steeds alle zeilen bijzetten. Toen vorig jaar maart de pandemie werd afgekondigd, was onze agenda binnen twee weken leeg. Dat was een hele bizarre gewaarwording. Terwijl we de eerste 3 maanden van 2020 prima draaiden en we hele mooie klussen in het voorruitzicht hadden.

Welke maatregelen hebben jullie destijds moeten nemen?

De impact was heel groot. We hebben in ons team moeten snijden en afscheid van collega’s moeten nemen. Dat was heel zwaar. Elke keer hebben we hoop gehouden dat het beter zou worden maar nu we meer dan een jaar verder zijn, is het nog steeds onzeker over hoe en wanneer er meer mag zodat we weer de gewenste omzet gaan draaien.

Dat doet pijn in jouw ondernemersbloed …

Tja …wat zal ik daarop zeggen. De VOC mentaliteit in ons land is weg. Ik kijk naar een overheid die wat mij betreft, onvoldoende in staat is om actief te handelen. Kijk maar eens naar wat er gebeurt op de Intensive Care. Er zijn te weinig bedden en te weinig handen aan het bed. Waarom niet mensen aan de bedden zetten die kunnen ondersteunen onder begeleiding van een arts? Er zijn genoeg mensen die zouden kunnen en willen helpen. Als je dit vanuit bedrijfseconomisch perspectief zou zien, dus vanuit een ondernemer bekijkt, zouden we al lang kopje onder zijn gegaan.

En als je terugkijkt op 2020?

Dat was niet best. Er zijn periodes geweest dat de terrassen open mochten. Maar wat er vervolgens gebeurde, was dat café’s en restaurants gebruik maakten van de extra ruimte voor hun terras en het meubilair gebruikten dat ze al hadden. En zelf ook creatieve oplossingen bedachten. Voor ons was er op dat moment geen verdienmodel.

Hoe gaat het nu met Dordtse Bazar Verhuur?

De aanvragen komen wel weer binnen maar we moeten kijken of activiteiten door kunnen gaan onder de huidige maatregelen. Onze branche is zwaar afhankelijk van het voorgeschreven protocol van de overheid. Op dit moment kijken we goed naar gesignaleerde trends. Zoals combinaties van staal en ruw hout.

Wat hebben jullie in het assortiment dat anderen niet hebben?

Als enige in Rotterdam en omgeving kunnen wij partysets leveren die uit één geheel bestaan. Dus twee banken en de tafel aan elkaar. Mede op verzoek van de brandweer is dit ontworpen in verband met veiligheid. Dit wordt ook wel gevraagd bij het aanvragen van een evenement vergunning.

Waarop ligt jullie focus nu?

Op onze interne organisatie zodat we klaar zijn wanneer alles weer open mag. Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website waar veel tijd in gaat zitten. Je kunt met de nieuwe website al onze producten bekijken en bestellen. Ook zitten er mogelijkheden in om het transport en de reiniging van de spullen gelijk te regelen bij de online bestelling.Ik ben heel blij met ons team. Sowieso dat we nog draaien maar ook dat we met z’n allen alles in eigen hand kunnen houden.

Wat doen jullie aan marketing en promotie?

Voor ons is mond-tot-mond reclame het allerbelangrijkste. We zijn echt een begrip in Rotterdam en omstreken. We scoren hoog op zoektermen binnen Google, dat geeft vertrouwen. Ook doen we steeds meer op social media waar nog wel winst te behalen is. Maar ook R4R draagt bij aan de groei van ons netwerk. ‘t’is niet wie je bent maar wie je kent’.

Wat maakt nou dat klanten graag juist met jullie in zee gaan?

Wij onderscheiden ons door zaken als flexibiliteit, persoonlijk contact en met meedenken met de wensen van de klant. Wij hebben langdurige relaties met opdrachtgevers zodat je samen zorgt dat het een succes wordt. Er rijden vier vrachtwagens rond. Als een klant belt, zorgen we vaak binnen het uur dat we het kunnen regelen. We hebben echt een vertrouwensband met elkaar. Vooral ook omdat we niet denken in problemen maar in oplossingen. En dankzij de regionale dekking kun je ook flexibel zijn.

Hoe krijgt jullie familiebedrijf een eigen gezicht?

Door mensen aan ons te verbinden die een nuchtere kijk op het leven hebben. Mensen die zich herkennen in een stukje ondernemersmentaliteit, die eigen initiatief nemen. Met het hart op de goede plek zodat we elkaar allemaal ondersteunen en helpen. Ten behoeve van de klant. Daarom moet iedereen zich goed kunnen inleven en met en voor elkaar willen werken. Als een hecht team samenwerken. Dat lukt! Daar ben ik heel trots op.

En hoe zit het met Roel zelf?

Hahaha Roel zelf heeft drie zoons en houdt van varen. Daarnaast hou ik erg van sporten om mijn conditie op peil te houden. Jammer genoeg mogen sportscholen niet open. Anders was ik er al lang met gierende banden naar toe gereden. Ik zou de dames en heren uit de politiek willen uitnodigen om eens op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. Sportscholen kunnen, net als de horeca, de veiligheid prima garanderen. Althans, dat is mijn mening.

Over het hart op de goede plek gesproken. Al jaren zijn jullie donateur van R4R. Wat spreekt jou bij hen zo aan?

Precies ook dat. Het hart op de goede plek. Het is een mooie club aan donateurs bij elkaar. Samen doen we iets terug voor de stad Rotterdam. Dat vind ik fantastisch! Daarnaast staat iedereen er een beetje hetzelfde in. Het moet niet salesgericht zijn maar juist gemoedelijk en gezellig. Als je elkaar kunt helpen, dan doe je dat gewoon.

Wat heeft jou de afgelopen periode het meest geraakt met de initiatieven van R4R?

Mede dankzij het fietsexamen ben ik zelf ook bewuster geworden van het feit dat dit voor mij zo vanzelfsprekend is. Veel zaken worden niet gezien. Dit is daar een voorbeeld van. In bepaalde Rotterdamse wijken hebben kinderen niet eens een fiets. Prachtig dat hier aandacht voor is, dankzij Robin en Barbara. Datzelfde vind ik voor de initiatieven die zij voor ouderen oppakken. Als je het met z’n allen doet kost het niet zo veel maar levert heel veel op.

Heb jij een idee om R4R nóg krachtiger te maken?

Ik vind dat Barbara en Robin heel goed bezig zijn. Het is een businessclub met 2 pijlers: gezelligheid voor de leden en sociaal voor de stad. Dat vind ik heel speciaal. De laatste tijd komen er nieuwe leden bij. Dat is mooi en dat komt de diversiteit ten goede. Het zou leuk zijn als we zo hard groeien, dat er een wachtlijst voor donateurs onstaat. Dan voel je je als donateur extra bijzonder dat je onderdeel mag zijn van zo’n ‘club’ van mooie mensen. Met de energie van beide dames en de inzet van alle leden zou dat zomaar eens kunnen gebeuren.

Is er, tot slot, nog iets wat mensen nog niet van jou weten?

Uhhhhh ….. even denken. Nee niet echt. Bij mij geldt: what you see is what you get. Lekker genieten van het leven en gezond zijn. Neem het leven ook vooral zoals het komt en neem genoegen met wat je hebt en bij vlagen zeker niet te serieus. Let vooral op je gezondheid. De rest is bijzaak. Dat gun ik iedereen.

Wacht even: er is toch nog een echte ‘tot slot’ …

Dordtse Bazar Verhuur heeft iets nieuws: we kunnen containers leveren met complete keukenunits. Stekkerklaar, zoals dat heet. Dat leveren we nu offshore en voor de scheepvaart maar kunnen we ook leveren aan cateraars, bijvoorbeeld. De vraag hiernaar was groot waardoor we units bij hebben laten maken. En wat nieuw is, is dat het ook voor kleine ondernemers betaalbaar is gemaakt. Afvoer, stroom, apparatuur, alles zit erin. Ivan en ik ontwikkelen dit samen. En als we er niet uitkomen, staat er een team met partners paraat.

Tekst: Hyacinthe van Emst
Foto: Rotterdammers 4 Rotterdammers