Verkeer- & fietsexamen

In 2018 tekenen R4R en de Gemeente Rotterdam een intentie verklaring voor nog weer 3 jaar verkeer- en fietsexamen in Rotterdam!


Ruim 2.000 Rotterdamse kinderen leggen vandaag hun eerste fietsexamen af

Persbericht 23 juni 2017: Vandaag heeft wethouder Joost Eerdmans (o.a. veiligheid) samen met ruim 70 ondernemers het startsein gegeven voor het Praktisch Verkeersexamen in Rotterdam. Gedurende anderhalve maand gaan ruim 2.000 leerlingen van de basisscholen het fietsexamen afleggen. Vandaag zijn de eerste kinderen gestart.

De kinderen uit groep 7 van de basisscholen hebben de afgelopen maanden geoefend en gefietst om vandaag dat felbegeerde diploma in de wacht te slepen. Vanaf de startlocatie in de hangar van het Worldhotel Wings op Rotterdam Airport zijn de hele dag scholen vertrokken. Wethouder Eerdmans: “De kinderen waren wel wat zenuwachtig. Gelukkig zijn ze allemaal goed van start gegaan om hun examen te halen. Belangrijk, want zo zijn deze kinderen beter voorbereid op het veilig deelnemen aan het verkeer.”

Vaardigheden in het verkeer
Na een ronde op het behendigheidsparcours en de controle van hun fiets reden de kinderen een route door Overschie van ongeveer 30 minuten. Op ruim 14 punten werden ze gecontroleerd op hun vaardigheden in het verkeer, waarbij bijvoorbeeld werd opgelet of de kinderen goed uitkijken en hun hand uitsteken voor het maken van een bocht. Binnen drie werkdagen wordt bekend gemaakt of zij hun diploma hebben gehaald.

Veiliger
De maatschappelijke businessclub Rotterdammers 4 Rotterdammers (R4R) en de gemeente Rotterdam willen met dit examen een impuls geven aan de verkeersveiligheid in de stad. Het terug brengen van het aantal ongevallen onder scholieren is een belangrijke doelstelling. Bij dit examen op de fiets brengen de kinderen in de praktijk wat ze hebben geleerd tijdens de verkeerslessen op school. Het verkeersexamen komt in Rotterdam steeds minder voor, omdat de organisatie veel tijd kost en scholen prioriteit moeten geven aan rekenen en taal. Sinds dit jaar bieden gemeente en R4R dit examen gratis aan aan alle basisscholen en nemen hen de organisatie uit handen.

Ook in 2018
De ruim 70 ondernemers van R4R, die het verkeersexamen mede financieel hebben ondersteund, waren vandaag ook aanwezig om de scholen uit te zwaaien. R4R en de gemeente Rotterdam slaan de handen ineen om ook in 2018 het fietsexamen weer mogelijk te maken.

Klik hier voor een foto impressie.


Persbericht 9 juni 2016:

Vandaag heeft Michael Boogerd om 9:00 uur het startsein gegeven aan het verkeer- & fietsexamen op Rotterdam Zuid. Ruim 900 kinderen van de basisscholen groep 7 uit Rotterdam Zuid hebben de afgelopen maanden geoefend en gefietst om vandaag ook dat felbegeerde diploma in de wacht te slepen. Vanaf de startlocatie voor op het plein bij Ahoy zijn de hele dag scholen vertrokken. De kinderen waren wat zenuwachtig, maar gelukkig wist Michael Boogerd de kinderen met een peptalk nog wat extra te motiveren, ook ging hij de kinderen voor tijdens de beheersproef. Na de beheersproef en het controleren van de fietsen reden de kinderen een route door Charlois van ongeveer 30 minuten. Op ruim 14 punten werden ze gecontroleerd op hun fietsgedrag waarbij werd opgelet of de kinderen goed uitkijken voor het andere verkeer, hun handje uitsteken bij het maken van een bocht, etc.

De maatschappelijke businessclub Rotterdammers 4 Rotterdammers wil hiermee een impuls geven aan de verkeersveiligheid op Zuid, maar ook aandacht geven aan het sportieve component. Het terug brengen van het aantal jeugdige verkeersslachtoffer is een belangrijke doelstelling waarbij het verkeer– & fietsexamen in de stad Rotterdam één van de middelen is. De ruim 40 ondernemers die het verkeer- & fietsexamen financieel hebben ondersteund waren vanmorgen ook aanwezig om de scholen uit te zwaaien. Michael Boogerd nam verder nog ruim de tijd om zijn boek te signeren en aan de kinderen handtekeningen uit te delen.

Klik hier voor een uitgebreide impressie.

Rotterdammers 4 Rotterdammers en de Gemeente Rotterdam gaan de handen ineen slaan om in 2017 alle scholen in Rotterdam het verkeer- & fietsexamen af te laten leggen!